KOFFIEWEETJES

Koffie moet je ruiken

Ook elke morgen een heerlijke, dampende kop koffie nodig om wakker te worden? Blijkbaar is het niet zozeer de smaak, maar wel de geur van koffie die ons fit en alert maakt.

Door koffie minder kans op Diabetes

Ouderdomsdiabetes (type 2) komt aanmerkelijk minder vaak voor bij koffiedrinkers dan bij theeleuten. Die opmerkelijke conclusie trekken onderzoekers van de Amerikaanse Universiteit van Californië. Het onderzoeksteam ontdekte het positieve effect van koffie, nadat 910 mannen en vrouwen van vijftig jaar of ouder acht jaar waren gevolgd. De deelnemers van het onderzoek die regelmatig koffie dronken, hadden 60 procent minder kans op diabetes dan de deelnemers die de koffie links lieten liggen.

Cafeïne verhoogt risico op miskraam

Zwangere vrouwen zouden koffie volledig moeten mijden. Als zij cafeïne binnenkrijgen, neemt de kans op een miskraam sterk toe.

Dat zeggen Amerikaanse wetenschappers na onderzoek onder 1063 zwangeren vrouwen. Zij ontdekten dat vrouwen die tijdens de zwangerschap dagelijks twee koppen koffie dronken, vaker een miskraam kregen dan vrouwen die minder of geen koffie dronken.

Eerder al kwam cafeïne in het nieuws als mogelijk schadelijk voor ongeboren kinderen. Volgens de onderzoekers is nu echt duidelijk dat zwangeren geen koffie zouden moeten drinken. Liefst al drie maanden voor de zwangerschap -als deze gepland is.

De onderzoekers denken dat de cafeïne de bloedtoevoer in en door de placenta bemoeilijkt. Ook heeft de stof mogelijk een negatieve uitwerking op de stofwisseling van het ongeboren kindje. 

Voordelen van cafeïne

Cafeïne zorgt voor een versnelde hartslag en ademhaling en een verhoging van de lichaamstemperatuur. Met andere woorden: het verhoogt het energieverbruik en zorgt ervoor dat er sneller vetten in de bloedbaan worden gelanceerd. En dat is handig bij het afslanken.

Verder zorgt koffie dankzij de cafeïne voor een lekker en fit gevoel, waardoor het de aandacht afleidt van een lichaam dat vanwege het afvallen om calorieën schreeuwt.

Cafeïne zorgt voor scherpte en energie en dat is erg handig tijdens trainingen, die als doel hebben vet te verbranden. Verder verhoogt het de concentratie en vermindert het gevoelens van vermoeidheid.

Cafeïne helpt bovendien spierpijn te onderdrukken en verkleint de kans op huidkanker. Verder werkt het licht levensverlengend en zorgt het ervoor dat haarzakjes langer in leven blijven, waardoor kaalheid wordt uitgesteld.

Buiten de cafeïne worden er ook nog voordelen aan koffie in het algemeen toegeschreven. Zo beschermt het de hersenen tegen veroudering, remt het de vorming van bloedstolsels en verlaagt het cholesterol. Ook bestrijdt koffie de ziekte van Parkinson en chronische leverziektes en beschermt het tegen diabetes.

Nadelen cafeïne

Een belangrijk nadeel aan het gebruik van koffie is dat de cafeïne psychisch afhankelijk maakt.

Iedereen die meer dan drie koppen koffie per dag drinkt en daar opeens mee stopt, zou de gevolgen moeten merken. Hoofdpijn en concentratieproblemen zijn de meest gebruikelijke klachten. Het zijn ontwenningsverschijnselen die meestal vijf tot tien dagen duren.

Met mate

Zoals alles, moet dus ook het drinken van koffie met mate gebeuren. Uit talrijk wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het matig gebruik van koffie (maximaal drie koppen van 200 tot 250 milliliter per dag) geen negatieve gezondheidseffecten heeft.

Cafeïnevrij

Sommige mensen zijn gevoelig voor koffie, of beter gezegd voor cafeïne. Cafeïne zorgt voor meer concentratie en alertheid, omdat het een licht stimulerend effect heeft op het centraal zenuwstelsel. Zeker in de avond kan dat als minder prettig worden ervaren en zelfs leiden tot slapeloosheid, oorsuizen of duizeligheid. De oplossing is eenvoudig: cafeïnevrije koffie.

Koffievervangers worden volop verkocht, maar die hebben een compleet andere samenstelling dan het originele product. Mensen die geen koffie willen drinken, maar wel van de voordelen van cafeïne willen profiteren, kunnen ook thee of cola nemen. Die bevatten wel minder cafeïne (thee gemiddeld 30 milligram en cola 18 milligram tegenover 80 milligram voor filterkoffie).

Koffiedrinken tegen jicht

Wie ten minste vier koppen koffie per dag drinkt, heeft 40 procent minder kans op jicht. Een pijnlijke kwaal die vooral 40-plussers met aanleg voor de gewrichtsaandoening treft. Dat blijkt uit een Amerikaans-Canadese studie onder 45.000 mannen.

Koffie houdt mannen langer scherp

Koffie ongezond? Onderzoekers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) beweren van niet. Sterker nog, drie kopjes koffie per dag zorgen er voor dat het mannenbrein aanmerkelijk minder snel aftakelt. Meer van het zwarte vocht is niet slecht voor het geheugen, maar het positieve effect is minder. 

koffiebonen